HEB JE EEN TRAAG CMS ZOALS SQUARESPACE, WORDPRESS, OF WIX?

DAN ZUL JE JE SEO STRATEGIE MOETEN AANPASSEN IN MEI 2021

Het hebben van een snelle website is altijd een belangrijk item geweest. Talloze bedrijven van klein tot groot hebben kunnen je uitleggen dat snellere websites leiden tot geïnteresseerde bezoekers die langer blijven hangen en beter converteren. Bovendien presteren snelle websites beter op het gebied van zoekmachineoptimalisatie (SEO), als alle andere variabelen gelijk zijn.

Amazon zegt dat een seconde langzamer laden van de pagina hen jaarlijks 1,6 miljard dollar zou kosten. Google heeft becijferd dat een vertraging van 400 ms bij zoekresultaten tot 8 miljoen dollar minder aan advertentie-inkomsten per dag leidt. En dat was alweer enige jaren terug in 2012. Vandaag de dag zal dit vele malen erger zijn.

Zowel letterlijk als figuurlijk: snellere websites converteren veel beter. Wat dit van doen heeft met de 'Core Web Vitals' en een update van Google in mei 2021 lees je in dit artikel.

WAAR KOMEN JE BEZOEKERS VANDAAN? 

Organisch zoeken is een van de goedkoopste manieren om bezoekers naar je website te krijgen. Google houdt van goed geschreven en gestructureerde teksten en van relevante inhoud die snel wordt aangeboden en waar mensen aandacht aan besteden. De heilige graal van Search Engine Ranking Position (SERP) is landen op de eerste pagina van Google.

Als je goed scoort in Google, dan zul je het ook zeker goed doen bij andere zoekmachines.

WAT IS DAN HET GROTE PROBLEEM? 

Google heeft onlangs officieel bekendgemaakt dat het reactievermogen van je site, de algehele snelheid en hoe deze zich gedraagt tijdens het laden, een rol zullen gaan spelen in de zoekresultaten, net zoals SSL-certificaten en mobielvriendelijkheid eerder deden. Door de inhoud op dezelfde manier te beoordelen zoals gewone mensen dat zouden doen, kan Google bepalen of het een goede gebruikerservaring (User Experience, ook wel UX) is, of niet. Google heeft tienduizenden briljante ingenieurs in dienst die buitengewoon getalenteerd zijn in dit soort zaken.

Google zegt dat de bewuste update van het SERP algoritme in mei 2021 zal plaatsvinden. Waar Google gaat, volgt uiteraard de hele SEO industrie. Drie factoren zullen de nieuwe ranking eigenschappen worden, Google noemt dit de Core Web Vitals:

Interactiviteit - First Input Delay (FID) - hoe lang duurt het totdat dingen beginnen te verschijnen in browsers. Ga voor 100ms of minder, meer dan 300ms is te traag. Lab metingen hiervan kunnen geen FID detecteren, dus een goede proxy hiervoor is Total Blocking Time (TBT), dat is hoe lang het blokkeren van Javascript bepaalde zaken vertraagt.

Laadtijd - Largest Contentful Paint (LCP) - hoe lang duurt het voor het grootste deel van je content geladen is. Streef naar minder dan 2,5 seconden, hoewel wij persoonlijk zouden pleiten voor minder dan 2 seconden. Meer dan 4 seconden is echt veel te lang.

Visuele stabiliteit - Cumulative Layout Shift (CLS) - hoeveel beweegt je pagina wanneer afbeeldingen, video's, lettertypes en advertenties je inhoud beïnvloeden.

Het platform (CMS) waarop je website is gebaseerd, heeft invloed op de eerste twee punten, FID en LCP. Hoe je site is gebouwd (qua code), heeft invloed op het derde punt, CLS.

WAAROM JE CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM (CMS) VAN BELANG IS?

De structuur van je website heeft een enorme invloed op hoe snel je content bij je bezoekers komt. Tot voor kort waren er echter maar weinig tot geen onderzoeken bekend die de resultaten in de praktijk met elkaar vergeleken.

Dat veranderde toen SEO tool vendor Sistrix bijna 20 miljoen websites analyseerde, om te bepalen op welke platformen zowel hun content als hun e-commerce gebaseerd was. Het is een uitstekend artikel en een aanrader voor het verkrijgen van meer inzicht in dit cruciale onderwerp. Het is vooral belangrijk om te weten dat dit een analyse is van echte websites, en niet een benchmark die ontworpen is om het beste van platform X te laten zien en platformen Y en Z er slecht uit te laten zien ("Wij van WC eend, adviseren WC eend.").

VOOR MODX GEBRUIKERS IS ER UITSTEKEND NIEUWS

MODX is een van de snelste platforms voor website content delivery. Ter vergelijking: de zeer populaire platforms Squarespace, WordPress en Wix eindigden respectievelijk op de 18e, 19e en allerlaatste plaats. Bijna 80% van de MODX-sites scoorde goed. Ruim 40% van de sites gebouwd op WordPress haalde de minimale score niet.

MODX presteert zo goed omdat robuuste (en uitbreidbare) caching in de kern is ingebouwd. Een goed gebouwde site die de best practices van MODX toepast kan pagina's bijna net zo snel serveren als pure HTML. MODX is als het ware een statische site bouwer, gevoed door een robuust, bewezen en aanpasbaar CMS back-end, welke zelfs gebruiksvriendelijk is voor de minst technische gebruikers.

Vanaf de eerste dag hebben de ontwikkelaars snelheid en schaalbaarheid vooropgesteld in de basisstructuur van MODX, dit samen met een focus op veiligheid en creatieve vrijheid. Dit was 17 jaar geleden goede keuzes en dat zijn ze dus nog steeds.

WAT MOET IK DOEN ALS IK EEN TRAAG CMS GEBRUIK, ZOALS WORDPRESS?

Als je een hobbyist bent of geen groeiambities hebt, blijf dan bij het CMS dat je gebruikt! Als je geïnvesteerd hebt in maatwerk of onlangs een nieuwe website hebt gelanceerd, dan moet je afwegen of het investeren in de herontwikkeling van je site een goede keuze kan zijn.

Laten we er niet omheen draaien, WordPress biedt voordelen waar we best jaloers op zijn: een gigantisch ecosysteem, plugins voor bijna alles en een enorm marktaandeel. Als je een zelfbouwer bent of een minimaal budget hebt, dan is WordPress mogelijk een goede optie. Je kunt een thema kiezen, een dozijn of twee plugins toevoegen en relatief snel een indrukwekkend ogende website hebben. Maar snelheid, een goede staat van dienst op het gebied van beveiliging en het gemak van onderhoud als je eenmaal die tientallen plugins hebt toegevoegd, zullen waarschijnlijk op de lange termijn meer dan een paar pijntjes veroorzaken.

INVESTEREN IN EEN SNELLER PLATFORM

Er zijn echter een paar redenen om te investeren in snellere platforms zoals MODX:

  • Je hebt je site al een tijd niet bijgewerkt en deze is nog niet mobielvriendelijk
  • Je vertrouwt op organische SEO als strategie voor het genereren van websiteverkeer
  • Als je site leads of inkomsten genereert voor je onderneming

Het overzetten van een typische marketingsite van andere platforms, waaronder WordPress en Drupal, naar MODX is vrij eenvoudig. Je zult zeker niet alle inhoud verliezen die je jarenlang hebt gecreëerd.

IS ER NOG IETS ANDERS VAN BELANG, BIJVOORBEELD WEBHOSTING?

Je webhosting kan je site vertragen. Helaas investeren veel mensen dan in hardware, in de veronderstelling dat zwaardere webservers de schaalbaarheidsproblemen oplossen. Dat is echter niet altijd de oplossing en het is ook gewoon verspilling van rackruimte en energie. Het verwaarlozen van cruciaal serveronderhoud gaat vaak gepaard met aangepaste servers, een ander onvermijdelijk probleem op de lange duur.

De juiste aanpak is het nemen van tijd om de juiste software op de juiste hardware voor een specifieke taak te configureren. De meeste marketingwebsites zijn eenvoudig qua hosting, maar staan meestal op generieke servers die bedoeld zijn om vrijwel alles te doen wat u op het web nodig zou kunnen hebben - dit leidt uiteraard tot nog meer inefficiëntie.

De kans is groot dat, wanneer je op een cPanel server zit, je website onnodig traag zal zijn.

Gelukkig heeft MODX een geweldige oplossing om sites snel te serveren en up to date te houden in MODX Cloud. Dit werkt prima voor elke PHP-applicatie, zelfs inclusief WordPress, met een aantal verbeterde functies speciaal voor MODX.

Ryan Thrash

ACHTERGROND

Ryan Thrash is CEO van MODX LLC, het bedrijf achter MODX Cloud. In 2004 is hij samen met Raymond Irving begonnen aan het MODX CMS-project. In de afgelopen 17 jaar heeft MODX een bewezen staat van dienst opgebouwd. Het CMS wordt wereldwijd ingezet door grote organisaties en merken zoals Coca-Cola, Hilton, Tata Steel, John Deere, Subaru, Fujifilm, EVBox, Pearl Drums, Hymner, Mercedes, eBay, Renault en veel, veel meer! 

Dit artikel is met persoonlijke toestemming van Ryan vertaald naar het Nederlands, lees ook het originele Engelstalige artikel.

Heibel maakt sinds de oprichting in 2013 gebruik van MODX, net zoals Sterc dit al doet sinds 2005. Bij Heibel wordt ook gebruik gemaakt van premium hosting van MODX Cloud op een server in Amsterdam.

KOFFIE

Even kennismaken of bijpraten? De koffie staat klaar! Je vindt ons midden in Surhuisterveen. Een digitale kennismaking kan natuurlijk ook.

Nije jirden 3, 9231 KT Surhuisterveen

T: 085-2737954
E: info@heibel.nl 

Plan een afspraak in

SERVICEDESK

Heb je een vraag over het gebruik van je website, webshop of andere online product? Neem dan contact op met onze Servicedesk.

T: 085-2737954
E: service@heibel.nl

Kennisbank