Afbeelding optimaliseren in 3 stappen

AFBEELDING OPTIMALISEREN IN 3 STAPPEN

Het komt ongetwijfeld wel eens voor dat je een nieuwe afbeelding op je website wilt plaatsen. Afbeelding optimalisatie wordt vaak over het hoofd gezien, maar dit is juist erg belangrijk voor je website.

De bestandsgrootte en -indeling van de afbeeldingen op je website kunnen een enorme impact hebben op de laadtijd. En die is juist net zo belangrijk voor de gebruikerservaring. Niets zo vervelend als een trage website toch? Google wordt daar ook niet vrolijk van en dat gaat weer ten koste van de vindbaarheid van je website.

Je leest in deze blog hoe je afbeeldingen eenvoudig aanpast, zodat de prestaties van jouw website niet verslechteren.

Bestandsgrootte van je afbeelding

DE BESTANDSGROOTTE IS BEPALEND VOOR DE SNELHEID VAN JE WEBSITE

Hoe kleiner de bestandsgrootte, hoe sneller een afbeelding ingeladen kan worden op jouw website. Foto’s die direct van een digitale camera, telefoon of website met stockfoto’s komen zijn vaak te groot en vertragen je website onnodig. Het is daarom verstandig om foto’s eerst te verkleinen voordat je ze op je website plaatst. Met een gratis tool als Compressor.io kun je de bestandsgrootte vaak al (meer dan) 60% kleiner maken, zonder dat de kwaliteit te veel achteruit gaat. Een goede vuistregel is daarbij dat een afbeelding niet groter mag zijn dan 500kb. Een afbeelding van 200kb is nog mooier. Met ResizeImage kun je precies bepalen hoe groot jouw afbeelding moet worden.

 

BESTANDSINDELING

BESTANDSINDELING

De bestandsindeling (ook wel type genoemd) geeft aan om wat voor document het gaat. Dit kun je checken in de bestandsnaam: aan de laatste drie letters kun je zien wat de indeling is. De meest gebruikte bestandsindelingen voor afbeeldingen zijn JPG (of JPEG) en PNG. Het grootste verschil tussen deze twee indelingen zit ‘m in de kwaliteit van de afbeelding en de bestandsgrootte. Een PNG-bestand heeft een hogere kwaliteit dan een JPG-bestand, maar de bestandsgrootte valt ook groter uit. Welke indeling is dan het beste?

Over het algemeen kun je voor foto’s het beste kiezen voor JPG, omdat het verschil in kwaliteit in dit geval minder zichtbaar is en de bestandsgrootte hier een grote rol speelt. Wil je een logo, of afbeeldingen met tekst of kleurverloop op je website plaatsen? Dan is PNG de beste keuze.

 

Bestandsnaam

BESTANDSNAAM

Afbeeldingen leveren een grote bijdrage aan de uitstraling van je website en versterken jouw boodschap. Met een paar simpele aanpassingen zorg je ervoor dat afbeeldingen ook bijdragen aan de vindbaarheid van je website.  

Alleen al het aanpassen van de bestandsnaam helpt mee. Van origine is dit vaak iets als IMG07508.jpg, met deze naam kan Google helemaal niks. Een goede bestandsnaam sluit aan op de tekst op de pagina. Als de tekst rondom de afbeelding bijvoorbeeld gaat over de voordelen van narrowcasting, is een goede bestandsnaam voordelen_narrowcasting.jpg. 

 

Afbeelding alt titel

AFBEELDING ALT TITEL

In MODX kun je afbeeldingen daarnaast een alt-tag meegeven. Deze fungeert onder andere als een omschrijving van de afbeelding voor zoekmachines. Hier gelden dus dezelfde ‘regels’ als voor de bestandsnaam van een afbeelding. Met de juiste alt-tag help je Google om de pagina beter te begrijpen, wat de online vindbaarheid van je website ten goede komt. 

Wil je meer weten over het gebruik van afbeeldingen & videos!? Neem dan ook eens een kijkje tussen onze e-books

KOFFIE

Even kennismaken of bijpraten? De koffie staat klaar! Je vindt ons midden in Surhuisterveen. Een digitale kennismaking kan natuurlijk ook.

Nije jirden 3, 9231 KT Surhuisterveen

T: 085-2737954
E: info@heibel.nl 

Plan een afspraak in

SERVICEDESK

Heb je een vraag over het gebruik van je website, webshop of andere online product? Neem dan contact op met onze Servicedesk.

T: 085-2737954
E: service@heibel.nl

Kennisbank