5 wachtwoord-tips

5 WACHTWOORD-TIPS

HET BEGINT ALLEMAAL MET HET KIEZEN VAN EEN STERK WACHTWOORD

Dat sterke wachtwoorden belangrijk zijn, is voor iedereen intussen wel bekend. Maar gebruiken we ook sterke wachtwoorden, of wint het gemak het nog te vaak? Met een brute-force aanval zijn simpele wachtwoorden binnen enkele minuten gekraakt. 

Heb je moeite om je wachtwoorden te onthouden, of gebruik je juist voor veel van je accounts hetzelfde wachtwoord? In deze blog vind je 5 simpele wachtwoord-tips om datalekken te voorkomen.

IS JOUW WACHTWOORD VEILIG GENOEG?

Combineer cijfers, hoofdletters en speciale tekens

COMBINEER CIJFERS, HOOFDLETTERS EN SPECIALE TEKENS

Je zou denken dat dit het benoemen niet waard is, maar wist je dat '123456' nog altijd een ontzettend populair wachtwoord is? Zelfs 'wachtwoord' staat in de top 10. Dat deze wachtwoorden zo vaak gekozen worden, is bekend omdat ze vaak naar boven komen bij datalekken. Heb jij zo’n wachtwoord? Snel veranderen dus!

Gebruik een uniek wachtwoord voor elke service en dienst

GEBRUIK EEN UNIEK WACHTWOORD VOOR ELKE SERVICE EN DIENST

Dat het niet handig is om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken is geen nieuws, maar veel mensen maken zich hier nog altijd schuldig aan. Als één van jouw accounts gehackt wordt, maak je het hackers zo wel heel gemakkelijk om ook jouw accounts op andere websites binnen te dringen.

Een wachtwoordzin is een optie

EEN WACHTWOORDZIN IS EEN OPTIE

Het werkt heel simpel: bedenk een zin en maak vervolgens een wachtwoord dat bestaat uit de eerste letter van elk woord in die zin. Neem bijvoorbeeld 'De bus vertrekt altijd precies om 14.00 uur'. Dan wordt het bijbehorende wachtwoord: Dbvapo14u. Net als veel zwakke wachtwoorden is dit makkelijk(er) te onthouden, maar anders dan een wachtwoord als 123456 wel onvoorspelbaar. Dit maakt een wachtwoordzin een stuk veiliger. Hoe meer tekens je gebruikt, des te veiliger je wachtwoord.

Gebruik een passwordmanager

GEBRUIK EEN PASSWORDMANAGER

Leuk, al die unieke en ingewikkelde wachtwoorden, maar ze allemaal onthouden is natuurlijk geen doen. Je wachtwoorden opslaan in een document op je computer komt de veiligheid ook niet ten goede. Daarom zijn er passwordmanagers. Het enige wat jij hoeft te onthouden is het hoofdwachtwoord, de passwordmanager doet de rest. Super handig! Bovendien stellen deze tools automatisch een sterk wachtwoord in wanneer je ergens een account aanmaakt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om 1Password te gebruiken, maar ook IOS heeft een standaard wachtwoordkluis.

Ververs regelmatig je wachtwoorden

VERVERS REGELMATIG JE WACHTWOORDEN

Pas wachtwoorden minimaal 1 keer per jaar aan. Niet te vaak, want je moet het wel kunnen onthouden.

Ververs je wachtwoorden bij voorkeur als er een datalek is geweest, dit draagt bij aan jouw online veiligheid. Wil je weten of er een datalek is geweest, check dan de website Have I been Pwned

KOFFIE

Even kennismaken of bijpraten? De koffie staat klaar! Je vindt ons midden in Surhuisterveen. Een digitale kennismaking kan natuurlijk ook.

Nije jirden 3, 9231 KT Surhuisterveen

T: 085-2737954
E: info@heibel.nl 

Plan een afspraak in

SERVICEDESK

Heb je een vraag over het gebruik van je website, webshop of andere online product? Neem dan contact op met onze Servicedesk.

T: 085-2737954
E: service@heibel.nl

Kennisbank